ALGEMEEN
Hoe lang duurt het voordat ik met de observatie-module kan werken?
Na ondertekening van een opdracht heeft het support-team slechts enkele uren nodig om de DOT te koppelen aan het leerlingvolgsysteem van jouw school. Daarna volgt een korte instructie en dan kan je als schoolleiding aan de slag met lesobservaties. Na een tweetal proefobservaties is een kort afstemmingsmoment aan te bevelen. Dan ga je samen na of je op dezelfde manier observeert, op een vergelijkbare manier werkt met de indicatoren die jullie van belang vinden. Over hoe je observeert en waardeert adviseren wij je graag.
Als docenten onderling ook met de DOT gaan werken, introduceer je de DOT in het team. Ook daarover denken we graag mee.
Wat vraagt een duurzame implementatie van de ontwikkel-module van ons als schoolleiding?
Om de ontwikkelmodule effectief in te zetten, is een goede voorbereiding aan te raden. Wij vragen daarom vooraf naar jullie gesprekcyclus, niet alleen de vorm en organisatie, maar ook op de effectiviteit ervan en wellicht de wens om aanpassingen door te voeren bij de implementatie van de ontwikkelmodule. Dat blijkt vaak een goed moment daarvoor. In welke richting ontwikkelt jullie onderwijs zich en wat betekent dat voor de nodige ontwikkeling van elke medewerker? Hoe organiseer je in jullie school een vorm van constructieve communicatie? Hoe pak je de borging aan van de eLoo-modules in het HR-beleid? Dit zijn belangrijke ingrediënten van een implementatieplan met impact. E-Loo adviseurs denken graag mee. Of verzorgen trainingen die de weg banen naar een motiverende gesprekscyclus.
Wat zijn de opvallendste conclusies uit de onderzoeken naar afstandsleren en de effecten op jongeren?
Dat zijn er nogal wat! De onderzoeksrapporten bevatten ook een korte samenvatting, waarmee docententeams de aanpak van hun lessen al vaak grondig aangepast hebben. De belangrijkste punten die meer dan 100.000 leerlingen (en hun ouders) benoemd hebben, zijn:
- We komen graag terug naar school. Voor het contact met elkaar maar zeker ook voor onze docenten.
- We hebben zeker niet allemaal een achterstand opgelopen en soms ook gewoon meer geleerd.
- Dat heeft ook te maken met de andere lessen die we graag zouden volgen: meer zelf doen en daarbij geholpen worden. Minder uitleg en herhaling. Gewoon leren toepassen.
- Het helpt dan ook als lesroosters minder ingewikkeld zijn en lessen langer duren. Dan kunnen we wat doen.
Hoe veilig zijn de gegevens die worden opgeslagen in de modules van het eLoo-platform?
eLoo is lid van de Vereniging Digitale Onderwijs Dienstverleners (VDOD). Deze vereniging heeft in 2018 het privacyconvenant opgesteld. In dit convenant en het model Verwerkersovereenkomst dat hier van is afgeleid, zijn de afspraken vastgesteld hoe aanbieders van digitale leermiddelen en andere digitale producten verantwoordelijk zijn voor een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens in het Onderwijs. eLoo ziet het daarnaast als haar taak om met zo weinig mogelijk gegevens toch de data te realiseren waar scholen hun kwaliteit mee kunnen verbeteren.
Ik kan niet inloggen.
Op de inlogpagina van iedere module vind je de knop ‘wachtwoord vergeten’. Klik hierop en vul je emailadres in. Dit moet het emailadres zijn waarmee je in ons systeem staat. Je ontvang nu een mail met een link om je wachtwoord opnieuw in te stellen.
Lukt het nog steeds niet?
Bekijk de instructievideo. Of neem contact met ons op (030 – 290 12 55 of support@eloo.nl)
Welke module kan ik het beste gebruiken om feedback van leerlingen te vragen?
Dat hangt af van waar je feedback op wilt ontvangen.
- Wil je feedback op een les? Dan gebruik je de observatiemodule. Hiermee kun je leerlingen evaluatievragen stellen over één specifieke les en deze vergelijken met je zelfevaluatie en/of met de observatie van een collega, een coach of een leidinggevende.
- Wil je feedback over een breder spectrum van jouw functioneren? Bijvoorbeeld jouw didactische en pedagogische capaciteiten in een specifieke periode, je toetsen, je begeleiding van leerlingen. Gebruik dan de ontwikkelmodule. Hierin kun je leerlingen specifiek feedback vragen over de taken die je als docent of mentor uitvoert.
- Wil je leerlingen feedback vragen over schoolzaken zoals sociaal welbevinden, schoolklimaat, de aanpak van afstandsleren, het gebruik van multimedia of de ervaringen op een introductiekamp? Dan gebruik je de onderzoek-module. Hierin kun je alle schoolbrede enquêtes afnemen zowel op het niveau van klassen, leerjaren of opleidingen.
Zijn de gegevens van de leerlingenevaluatie anoniem?
Als leerlingen feedback wordt gevraagd, krijgen ze een ‘pincode’ deze kunnen ze invullen op de website mijnles.nu. Daar vullen ze een pincode in om feedback te geven op de docent. De gegevens zijn dus anoniem en de gegevens van de leerlingen zijn bij eLoo niet bekend.
Met welke andere systemen kan het eLoo-plaform koppelen?
Voor de docent-, leerling-, en oudergegevens kan eLoo een koppeling maken met Magister, SOMtoday en Parnassys. Daarnaast kan het eLoo-platform ook een koppeling met AFAS maken en is het mogelijk om via SURF in te loggen
Voor wie is de DOT (Digitale Observatie Tool)?
De observatie-module kan gebruikt worden door docenten die elkaar collegiaal feedback willen geven, voor coaches die startende docenten willen begeleiden en voor schoolleider die docenten willen observeren om de onderwijskwaliteit in hun team te bepalen. Een school geeft aan welke behoeften er zijn en op basis daarvan wordt de DOT voor een school ingericht.
Wie kan er gebruik maken van de ontwikkelmodule in het eLoo-platform?
In principe kunnen alle medewerkers, ongeacht hun functie, gebruik maken van de ontwikkelmodule.
Mijn school wil graag extra vragen gebruiken in de DOT, is dit mogelijk?
Ja, dit is mogelijk. Bijna alle scholen maken in ieder geval gebruik van onze standaardvragen, gebaseerd op het waarderingskader van de onderwijsinspectie. Dit is een gevalideerde vragenlijst en er zit een betrouwbare benchmark op doordat zo veel scholen deze gebruiken. Je kunt hier schooleigen vragen aan toevoegen of een geheel eigen vragenlijst gebruiken. Let er wel op dat als je iets aan onze standaardvragen laat wijzigen, de benchmark komt te vervallen. Stuur ons een mail als je vragen wilt toevoegen.
OBSERVEREN
Wie kan de observaties van mijn lessen zien in de observatiemodule?
De observaties kunnen worden ingezien door jou en door degene die ze gemaakt heeft. Daarnaast kunnen de observaties onder de optie ‘observeren’ ingezien worden door de persoon met de rechten van ‘schoolleider’. Dit zijn meestal één of meerdere leden van de schoolleiding. Neem contact op met je leidinggevende als je wilt weten wie dit voor jouw school zijn.
Ik kan mij observatie in de observatie module (DOT) niet meer vinden.
Een aangemaakte observatie moet binnen 36 uur worden afgerond, daarna verdwijnt deze uit het overzicht met observaties. Mogelijk heb je je observatie niet op tijd opgeslagen. Gelukkig is de observatie is er nog wel! Neem contact op met de eLoo-beheerder op jouw school of met eLoo support om je observatie alsnog af te kunnen ronden.
Mijn zelfevaluatie is verlopen
Een zelfevaluatie moet binnen 48 uur worden afgerond. De zelfevaluatie kan wel opnieuw worden opengezet, vraag dit aan de eLoo-beheerder op jouw school of neem contact op met eLoo support. Na de openstelling kan er door de observator opnieuw een uitnodiging voor zelfevaluatie worden verstuurd.
ONTWIKKELEN
Wie kan mijn ontwikkeling zien in de ontwikkelmodule?
Jij en je leidinggevende kunnen jouw gegevens in de ontwikkelmodule inzien. Mogelijk kan ook de HR-manager van jouw school je gegevens inzien. Neem contact op met je leidinggevende op school als je wilt weten of dit het geval is.
Het lukt mij niet om het gespreksverslag te accorderen. Welke stap sla ik over?
Een gesprek moet eerst geaccepteerd en bevestigd worden door de genodigde voordat deze geaccordeerd kan worden. Het gesprek wordt bevestigd als de genodigde in de uitnodigingsmail op de knop ‘bevestig’ heeft geklikt.
Hoe zet ik evaluaties uit?
Je gaat naar de ‘ontwikkelcyclus’ en start je een evaluatie. Evaluaties kunnen worden uitgezet voor leidinggevenden, collega’s en leerlingen; zij hoeven hiervoor zelf niet in te loggen. Een e-mailadres kan worden geselecteerd of zelf worden ingevoerd.
Je kunt ook de instructiefilmpjes bekijken.
Hoe nodig ik mijn leidinggevende uit voor een gesprek
Ga naar ‘ontwikkelcyclus’ en start een gesprek. De leidinggevende krijgt een uitnodiging per e-mail. De leidinggevende moet het gesprek bevestigen door op de link in deze e-mail te klikken.
Bekijk HIER de instructievideo.
ONDERZOEKEN
Welke onderzoeken kan ik doen met de enquête-module?
Je kunt in deze module de standaard tevredenheidsonderzoeken (ouder en leerlingen) van Kennisnet uitzetten. Het is ook mogelijk om de onderzoeken te uploaden naar Vensters. Daarnaast kunnen er medewerkerstevredenheidsonderzoek uit gezet worden, docenten kunnen zelf leerlingenevaluaties uitzetten en er kan gebruik worden gemaakt van een NPO-onderzoek voor zowel leerlingen (en ouders) als docenten.
Wanneer kan ik de enquêtes voor Oudertevredenheid en Leerlingentevredenheid uitzetten?
Wij hanteren de periode zoals door Venster is ingesteld, namelijk 1 november tot en met 30 april.
Kijk hier voor meer informatie.