Je bekijkt nu PrO Grotius aan de slag met de Ontwikkelmodule
Interview over professionele ontwikkeling met locatiedirecteur PrO Grotius, Patrick van der Mark.

Onlangs gaf eLoo een instructie over de Ontwikkelmodule (BOOT) inclusief een training over het voeren van effectieve ontwikkelgesprekken aan het team van Praktijkschool PrO Grotius. Met behulp van de Ontwikkelmodule gaan zij aan de slag met de professionele ontwikkeling van het gehele team. In een kort interview vertelt locatiedirecteur Patrick van der Mark waarom PrO Grotius voor de Ontwikkelmodule heeft gekozen en hoe zij dit intern aanpakken.

NIEUW PERSONEELSBELEID

De laatste jaren ligt er in het onderwijs steeds meer nadruk op het versterken van het strategisch personeelsbeleid. Vooral omdat het een belangrijke pijler is in de ontwikkeling van scholen als professionele organisatie. Ook binnen PrO Grotius is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuw, strategisch personeelsbeleid. “Er moest structuur worden aangebracht in de professionalisering van ons team en meer aandacht komen voor de gesprekscyclus” aldus Patrick. Hij vervolgt: “We maakten al gebruik van de Digitale Observatietool (DOT) en daar zijn we erg enthousiast over. Nadat we ons hadden verdiept in de Ontwikkelmodule (BOOT) waren we ook daarover direct positief. Vooral door het feit dat de docent zelf eigenaar is van zijn professionele ontwikkeling maar ook omdat er wordt gesproken over ‘ontwikkelgesprekken’ en niet over ‘beoordelings- of functioneringsgesprekken’. Dit zijn termen die toch vaak een negatieve lading hebben binnen het onderwijs.” 

Ontwikkelmodule

Een aantal jaar geleden heeft eLoo de Ontwikkelmodule ontwikkeld op verzoek van een vijftal schoolbesturen. De tool is gemaakt met de gedachte dat professionalisering het meest effectief is als de docent zelf de actieve vormgever van zijn eigen professionalisering is. De module biedt handvatten om de professionele ontwikkeling van schoolpersoneel in goede banen te leiden. De Ontwikkelmodule maakt het mogelijk om eenvoudig een zelfevaluatie in te vullen, een ontwikkelgesprek in te plannen en feedbackvragen uit te zetten onder collega’s, leidinggevende of leerlingen. Het biedt overzicht, structuur en het tilt de gesprekscyclus naar een professioneler niveau.

SUCCESVOLLE STUDIEDAG

Nadat de Ontwikkelmodule voor PrO Grotius was ingericht, passend bij de doelen van hun organisatie, heeft eLoo een instructie en training verzorgd aan het gehele team. Om een succesvolle start te geven aan de Ontwikkelmodule begon de dag met een inhoudelijke presentatie over het belang van professionalisering. Door helder te hebben wat de impact van strategisch HRM is, wordt de kans op draagvlak binnen het team vergroot wat het succes van de module ten goede komt. Vervolgens is er een instructie gegeven waarna alle medewerkers van PrO Grotius met de Ontwikkelmodule konden werken. Natuurlijk beklijft een instructie vooral als de theorie direct in praktijk gebracht wordt. Om deze reden heeft eLoo alle medewerkers een zelfevaluatie laten invullen en een feedback vraag laten uitzetten. Doordat de informatie direct zichtbaar is, kon er ook direct een kort feedback-gesprek plaatsvinden. Daaropvolgend speelden de trainigsacteurs van eLoo voor hoe je zo’n gesprek vooral niet moet voeren. Dit zorgde voor veel herkenning en leuke reacties. Vervolgens speelde de trainingsacteurs het gesprek nogmaals na, alleen dan aan de hand van de aanwijzingen die zij ontvingen van het team van PrO Grotius. Door dit rollenspel wordt op een luchtige manier duidelijk gemaakt waar een effectief ontwikkelgesprek aan moet voldoen zonder oordeel te vellen. Daarnaast wordt het belang van het thema hierdoor ook extra benadrukt en zorgt het altijd voor een prettige energie in de zaal.

Patrick blikt terug op een geslaagde studiedag: “Het is altijd spannend of een studiedag succesvol verloopt. Je bent toch als managementteam verantwoordelijk voor een fijne, leerzame dag. En de term gesprekscyclus is nou niet het meest ‘sexy’ onderwerp om over te praten, maar door het nuttige met het aangename te combineren, was het toch een enorm geslaagde dag. Juist de trainingsacteurs zorgde voor een momentum wat nog lang herinnerd zal worden terwijl veel medewerkers in eerste instantie hun twijfels hadden bij het rollenspel.”

Ook aan de slag met de professionalisering van je team? Vraag een gratis demoversie aan van de Ontwikkelmodule of neem contact met ons op. We denken graag met je mee.